Információk az Oroszországban történő tartózkodással kapcsolatban

 

COVID-19-cel kapcsolatos intézkedések

Oroszországban folyamatosak az enyhítések, de jelenleg még mindig szükséges feltétele a légiúton történő beutazásnak a 48 órás negatív PCR teszt megléte. Szárazföldi átkelés esetén ez a szabály határátkelő helyenként változhat, ezért minden esetben tájékozódjanak az utazásuk szerinti szabályokról. Maszkviselés Moszkvában már nem kötelező a mindennapi életre nézve, viszont ez a szabályzás régiónként, városonként eltérhet, úgyhogy amennyiben Oroszországba terveznek utazni, tájékozódjanak előzetesen az utazási célterület aktuális szabályzásairól.

 

Általános utazási tanácsok

Oroszország egész területe alapvetően szabadon járható, viszont az orosz-ukrán konfliktus miatt nem ajánljuk a dél-nyugati régió, főként Ukrajnával, illetve Fehéroroszországgal határos régiók látogatását.

 

Regisztráció

A hét munkanapnál hosszabb idejű tartózkodás esetén kötelező a lakcímet bejelenteni. Ezt a szállodák, utazási irodák automatikusan megteszik, egyéni utazók esetében a fogadó fél vagy szállásadó köteles ezt elvégezni a Migrációs Hivatal területileg illetékes irodájában.

 

Tranzitálás

Az ugyanazon reptéren történő tranzitálás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.