Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy 2019. augusztus 21. napjától a schengeni vízumkérelmeket (C típusú vízum) a VFS Global vízumközpontokban lehetséges benyújtani. Időpontfoglalás a vízumközpontba: https://visa.vfsglobal.com/rus/ru/hun/

 

Tartózkodási engedély iránti kérelmet (D típusú vízum) az alábbi célok esetében a VFS Global vízumközpontban is lehetséges benyújtani:

  • tanulmányi (Stipendium Hungaricum is);
  • családi együttélés;
  • egyéb cél (családi kapcsolatra vagy tanulmányokra tekintettel);
  • gyógykezelés;
  • fehér kártya.

Időpontfoglalás a vízumközpontba az app.hun@vfsglobal.com e-mail címen keresztül történik.

Minden más célú tartózkodási engedély iránti kérelmet kizárólag a Konzulátuson lehet benyújtani! Tekintettel arra, hogy egyes célok (pl. munkavállalás) esetében csak a Konzulátuson nyújtható be a tartózkodási engedély iránti kérelem, kérjük, hogy a fenti célok esetében lehetőség szerint a VFS Globalnál foglaljanak időpontot. Kérjük, hogy minden kérelmező részére (beleértve a kiskorú gyermekeket is) külön foglaljanak időpontot a Konzulátusra.

 

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy az alábbi linkről elérhető Konzinfo Ügysegéd használatával lehetőség van egyes kérelmek online előkészítésére, amely meggyorsíthatja az ügyintézést: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu (magyar nyelvű felület).

 

A profilregisztrációt követően az Online adatlapok menüpontból választhatók ki a kérelmek, melyek elektronikus kitöltése során a kérelem mellékleteit is lehet csatolni. Az elküldött kérelemről visszaigazoló üzenetet kap, illetve az a felhasználói fiókban is eltárolásra kerül. Kérjük, hogy az elküldött kérelmet követően kapott, QR kóddal ellátott formanyomtatványt kinyomtatva hozza magával a Konzulátusra az összes melléklettel együtt (akkor is, ha azok online csatolásra kerültek).

Kiemelten kérjük a D vízum kérelmezőket, hogy kérelmeiket a Konzinfo Ügysegéd rendszerben online készítsék elő és a lefoglalt időpontjukra a QR kóddal ellátott formanyomtatvánnyal érkezzenek.

 

Hitelesítési kérelmek:

Kérjük, minden esetben hozza magával érvényes magánútlevelét és lakcímregisztrációját/magyar lakcímkártyáját, valamint orosz belső útlevelét (amennyiben orosz vagy kettős állampolgár).

Aláíráshitelesítés: személyes jelenléthez kötött, a konzul előtt kell aláírni a dokumentumot.

Cégjegyzés hitelesítése: be kell mutatni a képviseleti jogosultságot igazoló, 30 napnál nem régebbi eredeti vagy e-hiteles cégkivonatot.

Másolathitelesítés: szükséges az eredeti dokumentum, amelyről a másolatot kéri.

Fordítás hitelesítése: szükséges az eredeti dokumentum, valamint a bemutatott fordítás (összefűzés, orosz közjegyzői bélyegzők és hitelesítés nélkül), a bemutatott fordítás hitelesítése a konzul belátása szerint történik, amennyiben az hibát nem tartalmaz.

 

Hazai anyakönyvezés: szükséges az eredeti születési/házassági anyakönyvi kivonat, mindkét fél személyes jelenlétéhez kötött: házasság anyakönyvezése esetén házastársak, kiskorú gyerek születésének anyakönyvezése esetén szülők.

 

Egyszerűsített honosítás: személyes jelenléthez kötött, alapvető feltétel a középszintű magyar nyelvtudás (beszéd és értés, a konzul ellenőrzi), továbbá okirattal kell igazolni a felmenő magyar állampolgárságát vagy magyarországi származását, illetve a felmenővel fennálló kapcsolatot. További részletes információ az egyszerűsített honosításról: https://kormanyhivatalok.hu/kormanyhivatalok/budapest/megye/egyszerusitett-honositasi-eljaras

 

A Konzulátuson a konzuli díj fizetése kizárólag orosz bankkártyával történik!

 

IDŐPONTFOGLALÁS A KONZULÁTUSI ÜGYINTÉZÉSHEZ:

HTTPS://KONZINFOIDOPONT.MFA.GOV.HU/